Okul Korkusu Nasıl Yenilir?
Çocuk desteklenmeli, okula birlikte gidilmeli ve içeri girilmelidir. Orada onu beklemek ve buna belirli bir süre devam etmek çocuğun okul fobisini yenmesine yardımcı olur. Bu süreçte ebeveynin çocuğunu takdir etmeyi, okula gittiği için onu onurlandırarak ödüllendirmeyi ihmal etmemesi gerekir.
Ancak ileri yaşlarda görülen okul fobisinin tedavisi de zor olmaktadır. Çocuğunun okul fobisi olan velilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konu ise okul korkusu nasıl yenilir konusudur. Okul fobisinin yenilmesi için öncelikli olan ebeveynlerin çocuğun öğretmeni ile uyum içerisinde çalışması yani iş birliğidir.
Contents
- 1 Okul kaygısı yaşayan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım?
- 2 Okul korkusu neden olur?
- 3 Sınıf korkusu nasıl yenilir?
- 4 Okulu sevdirmek için neler yapılmalı?
- 5 Giyinmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
- 6 Okul fobisi nedir?
- 7 Okul fobisi ne kadar sürer?
- 8 Okul neden sevilmiyor?
- 9 Bir şeyden korkan çocuğa nasıl davranmalı?
- 10 Okul reddi ne demek?
- 11 Okul fobisi olan bir çocuğun okula alışmasını sağlamak için neler yapılmalıdır?
- 12 Okula gitmek istemeyen çocuğa ne yapmalı?
- 13 Sınıfa girmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
- 14 Okula gitmek istemeyen ergene nasıl davranmalı?
Okul kaygısı yaşayan çocuğa nasıl yaklaşmalıyım?
Çocuk, onu rahatsız eden bir duruma karşı duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip, onu anlamaya çalışmak en doğru yaklaşımdır. Çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalışmak gerekir. Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduğunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çalışılmalıdır.
Okul korkusu neden olur?
Çocuğun ebeveynlerden birini veya başka bir yakınını kaybetmesi, aileden birinin hastaneye yatması, Anne-babanın uzun süren geçimsizlikleri, Okulda öğretmen ya da arkadaşlarınca küçük düşürülme, korkutulma, Ailede sosyo-ekonomik kriz halleri gibi nedenlerle çocuklarda okul korkusu gelişebilir.
Sınıf korkusu nasıl yenilir?
İşte okul korkusunu yenmenin basit yolları;
- 1.Onu Anladığınızı Gösterin; Empati Kurun.
- 2.Okula Gitmek Zorunda Olduğunu Belirtin.
- 3.Öğretmenini Bilgilendirin, Tedbirli Olun.
- 4.Okulun Sosyal Yönünü Ortaya Çıkarın.
- 5.Şikâyetlerine Kulak Verin, İhmal Etmeyin.
- 6.Profesyonel Destek Alın; Oyun Ablası Seçin.
Okulu sevdirmek için neler yapılmalı?
Çocuklara Okulu Sevdirmenin Yolları
- 1.Tedirgin Görünmeyin.
- 2.Evden Çıkmadan Önce.
- 3.Okula Gitmemek Gibi Bir Seçeneği Olmadığını Anlamasını Sağlayın.
- 4.Çocuğunuzu Başka Çocuklarla Karşılaştırmayın.
- 5.Okul Hakkında Sorular Sorun Ama Sorguya Çekmeyin.
- 6.Çocuğunuzun Sıkıntılarını Kendisinin Yanında Başkalarıyla Paylaşmayın.
Giyinmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
Bir yere gideceğiniz zaman, Dışarı çıkmayı aslında o da istiyor ama giyinmek istemiyorsa, kapının önüne giymesini istediğiniz giysileri koyun. Siz giyinin gelse de gelmese de çıkacağınızı söyleyin, gerekirse kapının önünde giydirin. İş ciddiye binince, çoğu çocukta işe yarayan bir yöntemdir. Kararlılığınızı gösterin.
Okul fobisi nedir?
Okul fobisi, çocuğun okula gitme konusunda isteksiz olması veya okula gitmeyi tamamen reddetmesi durumudur. Okul fobisi denildiğinde anlaşılması gereken şiddetli bir kaygı ile çocuğun okula gitmek istememe söz konusudur.
Okul fobisi ne kadar sürer?
Okul korkusu nedir? Okul korkusu çocuğun çeşitli nedenlerle 3 günden daha fazla süre okula gitmek istememesi, gitmeden önce çok söylenmesi, okula gittiğinde de eve gitmek için çok ısrarcı olması durumudur. Bu durum 1-2 hafta da sürebilir.
Okul neden sevilmiyor?
Çocukların okuldan nefret etmesindeki en büyük etkenlerden biri ders programları. Eski müfredatlar, ezberci eğitim, sıkıcı dersler, çocuğu okuldan uzaklaştırıyor. Çocuklar okulda çok fazla şey öğrenmek zorundalar ve bunun için daha çok gençler.
Bir şeyden korkan çocuğa nasıl davranmalı?
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz. Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır. Korkusu olan çocuğa ‘ağlama’, ‘geçer’ ya da ‘korkma’ demek fayda etmez.”
Okul reddi ne demek?
Uzm. Dr. Fırat Hamidi, “Okul reddi; okul çağına gelmiş çocuklarda okula gitmek istememe, gitmemek için karşı koyma ile kendini gösteren fiziksel, duygusal, davranışsal birtakım bulguların eşlik ettiği bir durumdur. Okul zamanı geldiğinde çocuk okula gitmek istemediğini sözel olarak ya da davranışlarıyla ifade eder.
Okul fobisi olan bir çocuğun okula alışmasını sağlamak için neler yapılmalıdır?
Neler Yapılmalı?
- Çocuğunuzun okula gitmek istemediği durumlarda okula gitmesi gerektiği yönünde net ve ikna edici tutum sergilenmesi, gerekirse bir süre çocuğunuzun sizinle okula gitmesinin sağlanması gereklidir.
- Çocuğunuza verdiğiniz sözleri gerçekleştirmek, çocuğunuzun size her koşulda güven duymasını sağlayacaktır.
Okula gitmek istemeyen çocuğa ne yapmalı?
Okula karşı direncin belirtilerini tanıyarak, sorun daha da kemikleşmeden önlem alın. Çocuğunuzla sık sık konuşarak okula gitmek ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz duygu ve düşüncelerini dile getirmesine yardımcı olun.
Sınıfa girmek istemeyen çocuğa nasıl davranmalı?
Okula isteksiz giden çocuğa nasıl yaklaşılmalı?
- Okul alışverişini birlikte yapın.
- Daha kolay uyum sağlaması için ilk gün yanında olmaya çalışın.
- Endişelerini, duygularını ifade etmesine izin verin.
- Öğretmenlerinden yardım alın.
- Okulda keyif aldığı aktiviteleri anlatmasını sağlayın.
Okula gitmek istemeyen ergene nasıl davranmalı?
Okula gitmek istemeyen ergen ve çocuklarda, duygularla ilgili meseleler ön plandadır. Öfkeyle bağrışmadan önce tek yapılması gereken bu konuyu uygun zamanda çözme ve konuşma konusunda çocuğunuzla anlaşma yapmaktır. Altında yatan sebebi sakince keşfetmek ve güvenerek sizinle paylaşımda bulunabilmesi için bu gereklidir.