Okul Öncesinde Çevre Eğitimi Nasıl Verilir?
Okul öncesinde çevre eğitimi, belirli bir etkinlik saatiyle sınırlandırılmayıp her etkinlikle ilişkilendirilerek verilmelidir. Bunun için de her öğretmen çevre sorunlarına karşı duyarlı olmak yani çevre bilincine sahip birey olmak zorundadır ÇEVRE EĞİTİMİNİN TEMELİ: SEVGİ Bitki ve hayvanlarla ilgilenmek neden önemlidir?
Contents
- 1 Çevre eğitimi için neler yapabiliriz?
- 2 Okul Öncesi Dönemde çevre eğitimi Nedir?
- 3 Çevre eğitiminin okul öncesi dönemde öğrenme ortamı nasıl olmalıdır?
- 4 3 çocuklara çevre bilincini yerleştirmek için neler yapılabilir?
- 5 Çevre bilincini geliştirmek için neler yapabiliriz?
- 6 Çevre bilinci oluşturmak için ne yapılmalı?
- 7 Çevre eğitimi dersi ne demek?
- 8 Çevre eğitiminin temel amacı nedir?
- 9 Okul öncesi dönemde kullanılan çevre eğitimi yaklaşımları nelerdir?
- 10 Okul öncesi eğitim ortamı nasıl olmalı?
- 11 Okul öncesi sanat eğitim ortamı nasıl olmalı?
- 12 Anaokulu konumu nasıl olmalı?
- 13 Çocuğun çevre ile ilişkisi nasıl olmalıdır?
- 14 Temanın çevre bilincinin gelişmesi açısından ne gibi sonuçlar doğurur?
- 15 Doğa sevgisi nasıl aşılanır?
Çevre eğitimi için neler yapabiliriz?
Etkinlikler yapmalıyız
- Tiyatro gibi etkinlikler ile canlandırarak göstermek gerekli.
- Ağaçlandırma çalışmalarına çocukları dahil etmeliyiz; bu sayede ağaçların faydaları ve ormanların önemi daha kolay ve uygulamalı bir şekilde anlatılabilir.
- Çevre gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenlenmeli.
Okul Öncesi Dönemde çevre eğitimi Nedir?
Çevre eğitimi, çevrenin korunması için tutumların, değer yargılarının, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve çevre dostu davranışların gösterilmesi ve bunların sonuçlarının görülmesi sürecidir. Çocuklarda çevre eğitimine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur.
Çevre eğitiminin okul öncesi dönemde öğrenme ortamı nasıl olmalıdır?
Çevre eğitimi okul öncesi programının her boyutuna dahil edilmelidir. 14. Çocuklar için en uygun öğrenme ortamının oyun olduğu düşünülmeli ve oyun bir öğrenme aracı olarak kullanılmalıdır. 15. Çocuğun doğal çevresiyle etkileşimi onun fiziksel, zihinsel ve duygusal katılımını sağlamayı kolaylaştırmalıdır.
3 çocuklara çevre bilincini yerleştirmek için neler yapılabilir?
Olabildiğince doğada yapılabilecek, açık hava aktivitelerini tercih edin. Eğer hafta sonu vakit bulamazsanız çocuklarınızla birlikte parklara gidin, piknik yapın. Çocuklarınızı izci kampı tarzı kamplara göndermek de hem gelişimleri hem de doğayı tanımaları açısından faydalı olacaktır.
Çevre bilincini geliştirmek için neler yapabiliriz?
Sahile gitmek, yürüyüş yapmak, bisiklete binmek, ağaç dikmek gibi eylemler çevre bilinci kazanmalarına yardım ediyor.
Çevre bilinci oluşturmak için ne yapılmalı?
Oldukça geniş bir kavram olan çevre bilinci, yaygın olarak doğal kaynakların korunması olarak algılanır. Dünya üzerindeki canlıların doğal kaynaklara olan bağımlılığı, çevre ve doğa bilinci oluşturulmasını çok daha gerekli kılar.
Çevre eğitimi dersi ne demek?
-Çevre eğitimi, çevrenin korunması için tutumların, değer yargılarının, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve çevre dostu davranışların gösterilmesi ve bunların sonuçlarının görülmesi sürecidir (Erten 2006).
Çevre eğitiminin temel amacı nedir?
Çevre eğitimi, öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenme alanlarına hitap eder. koruma eğitimine dayanır. Toprak, su, orman,gibi doğal kaynakları geliştirme ve korumaya ek olarak biyosfer, biomlar ve eko sistemleri içine alacak biçimde tüm çevreyi korumak ve iyileştirmek üstüne kurulur.
Okul öncesi dönemde kullanılan çevre eğitimi yaklaşımları nelerdir?
Çevre eğitiminde okul öncesi çocuklar için kullanılabilecek yaklaşımlar bulunmaktadır. Sevgi yaklaşımında amaç çocuğun çevre ile ilgili olumlu duygular geliştirmesi, sevmesidir. Tanıma yaklaşımında amaç çocuğun yaparak – yaşayarak çevreyi tanımasını sağlamaktır.
Okul öncesi eğitim ortamı nasıl olmalı?
Okul öncesi eğitim kurumu bahçe içinde müstakil bir binada olmalıdır. 3-6 yaş düzeyinde sınıf ortamı yeterli olmayacağından mümkün olduğu kadar geniş mekanlar, mevsimine göre açık havada eğitim imkanı sağlamalıdır. Bina iyi ısınmalı, aydınlık ve ferah olmalıdır.
Okul öncesi sanat eğitim ortamı nasıl olmalı?
iyi havalandırılabilen, yeterli ışık alabilen bir mekan olması gerekmektedir. Sınıflardan ayrı olması idealdir. Sanat çalışmaları için ayrı mekanı olmayan kurumlar, bulundukları sınıfın yarısını silinebilir yer döşemeleri ile kaplayarak sanat çalışmaları için sınıflarında uygun bir köşe hazırlayabilirler.
Anaokulu konumu nasıl olmalı?
Okul, şehir trafiğinden, sesten uzakta ve yeşiller içinde olmalı. İdeal olan okulun tek katlı olmasıdır. Eğer iki katlıysa güvenlik açısından merdienler geniş ve parmaklıklı olmalı. Okulda acil durumlar için mutlaka ilk yardım odası ve ilk yardım materyalleri olmalı.
Çocuğun çevre ile ilişkisi nasıl olmalıdır?
Bir çocuğun çevreye karşı sorumluluk hissetmesi için her şeyden önce doğayı sevmesi gerekir ve sevmesi için bitkileri koklaması, dokunması, toprakla oynaması, hayvanları izlemesi ve çevreyi temizlemesi yani birçok şeyi doğada deneyimlemesi ve öğrenmesi lazım.
Temanın çevre bilincinin gelişmesi açısından ne gibi sonuçlar doğurur?
TEMA Vakfı her yaştan gönüllü çalışanıyla Türkiye’nin dört bir yanına ağaç dikerek küçük ormanlar oluşturur. Böyle bir ağaçlandırma aktivitesine katılmış vatandaşın hem doğa sevgisi hem de çevre bilinci artar. Kendi ağaçlarını dikmiş olmanın ve ülkesine faydalı olmanın mutluluğu insanları daha da bilinçli kılar.
Doğa sevgisi nasıl aşılanır?
Çocuğunuza doğa sevgisini doğanın içinde zaman geçirerek kazandırabilirsiniz. Çocuğunuzun doğrudan deneyim kazanmasını, toprağa ve çiçeklere dokunmasına sağlamalısınız. Büyük bir şehirde yaşamayı bir engel olarak görmemeli ve çocuğunuzu düzenli olarak parklara veya doğal alanlara götürmelisiniz.